GEZ (yuran TV dan radio)

Semalam dalam pukul 4 petang ada org tekan loceng, masa tu aku tengah syok menjahit, jadi malas aku nak tengok sape yang tekan sebab posmen datang pagi2 je. Pastu banyak kali pulak org tu tekan, so aku pon bukaklah sebab geram memekak je. Tiba2 orang tu dari GEZ (tempat yang kena bayar yuran TV dan radio). Dia cakaplah aku sorang je yang belum  bayar dalam satu appartment ni. Aku cakaplah yang aku takde TV, dengan confidence nya aku suruh orang tu check kalau tak percaya.

Pastu dia masuk, dia checklah dan memang takde TV pon tapi rumah aku kan ada komputer. Pastu dia cakap komputer ni mesti ada internet kan, jadi kena bayar jugak. Aku punyalah terkejut, pasal apa pulak kena bayar. Dia kata sebab internet boleh access radio. Geramnya. Dahlah aku memang tak suka radio ngn TV jerman, memang aku tak tengok dan tak dengar pon. Aku katalah aku tak pernah pon bukak radio ke apa ke, tapi dia kata tetap kena bayar. Yurannya adalah 5,76€ setiap bulan. Kalau ada TV atau TV card kena bayar 17,98€ setiap bulan. Aku rasa betul-betul unfair, aku terpaksa bayar untuk sesuatu yang aku tak guna. Pastu dia tak puas hati, dia cakap takkan aku takde TV card kot, so aku cakaplah silalah check kat komputer tu kalau tak percaya, tapi dia malas check. Yelah kalau ada TV card kena bayar 17,98€, lagi banyaklah GEZ tu dapat.

Aku rasa sangat imposible seseorang tu tak perlu bayar yuran mana2 kategori sebab yang wajib bayar nya ialah komputer yang ada internet, jam yang ada radio, PDA atau handphone yang ada UMTS atau internet connection, kereta(sebab confirm ada radio), TV dan radio. Jadi tak mungkin ada rumah yang takde langsung salah satu dari barang2 tu.

Dia kata sepatutnya aku kena bayar sejak aku pindah kat rumah ni, yang mne sejak bulan 4 tahun lepas (banyak tu kena bayar balik) tapi dia daftarkan aku start bulan ni. Nasib baik lah jugak

7 thoughts on “GEZ (yuran TV dan radio)

  1. hudaahmad

    Tulah kan, rugi je, walaupon sikit je kene bayar sebulan tapi kalau setahun lebih 60€.
    Pastu org tu cakap, lepas ni bolehlah kamu dengar raio sebab dah bayar…Sabar jelah

  2. asma

    alahai..mcm2 nak kena bayar..
    sib baik dia start caj bulan ni..
    tp mmg rugi gak la,bayar utk benda yg kita x guna pun..huhu..

  3. hudaahmad

    itulah, time org tu tekan loceng, dia tanya nama dulu btul tak, pastu dia ckp ape tah, x brape phm, tu yg terbukak tu.. student dari Bafog yg tak yah bayar…yang lain2 kne byr jugak. ingat nak byr 3 bulan je, pastu nak terminate.. after that kne berjaga2 lah klu org tekan loceng.

  4. safwan

    sebenarnye x perlu bagi diorang masuk pon.slagi mane bukan polis yang ade waran sesape pon xde hak ganggu privasi di rumah.even GEZ. ni tuan rumah yang dulu bagitau la..

    pastu GEZ kene bayar bile betul2 ade alat cam radio atau tv je.diorang x dapat buktikan benda tu ade.patut xyah bayar.cube dapatkan penjelasan dari gez zentral dulu.suruh die tunjukkan dalam klausa law mane memang wajib bayar even xde alat-alat berkenaan.kalau memang kena bayar, tanyekan jika ade exemption untuk pelajar.katenye tuan rumah dulu, patutye ade..

  5. safwan

    “..sebab yang wajib bayar nya ialah komputer yang ada internet, jam yang ada radio, PDA atau handphone yang ada UMTS atau internet connection, kereta(sebab confirm ada radio), TV dan radio”

    terlepas pandang ayat ni.

    aiseh.kalu dah komp ade tenet pon kena..pastu plak henset lg..susah ar tu.yg pnting jgn bagi kena check jela.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!