Reduce, Reuse, Recycle (3R)

Klik sini untuk gambar lebih besar

Masih kurang orang-orang kat Malaysia yang mengamalkan konsep 3R ni.
Aku pon tidak mengamalkan sepenuhnya tetapi alhamdulillah ada perubahan berbanding dahulu.

Pada aku orang yang tidak mahu cuba untuk mengamalkan 3R (Reduce, Reuse, Recycle) ini hanyalah mementingkan diri sendiri dah tidak kisah apa yang akan berlaku di sekeliling.

Bagi mereka yang pernah tinggal di Jerman, Jepun, UK dan lain2 mungkin sudah biasa dengan amalan 3R ni, jadi harap-harap nanti bila pulang ke Malaysia, teruskan lah amalan tu walaupon kemudahan di Malaysia sangat kurang berbanding di Jerman, Jepun dan UK. Yang banyak kat Malaysia cuma iklan2 di TV yang kurang kesannya terhadap masyarakat.

Jadi, mulai hari ini, insyaAllah aku akan selitkan tips 3R dalam blog ni yang bersesuaian dengan situasi di Malaysia supaya yang lain-lain dapat idea macam mana nak amalkan 3R ni .

Kalau nak tahu amalan pengasingan sampah di Jerman, boleh teruskan bacaan di sini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!