Software design Mesin Sulam

Perkongsian hari Jumaat [Software design Mesin Sulam]
~~~~~~~~~
Saya kongsi basic pasal software sebab takdelah expert mana pon. Moga bermanfaat.

Kalau beli mesin sulam, boleh beli sekali dengan software ataupon tanpa software. Disebabkan saya pengguna Brother, untuk brand lain saya takde pengetahuan.

1) Jenis Software
Ada beberapa jenis sofware yg boleh dipilih dari harga RM ratus sehingga puluh ribu. Yg lebih tinggi harga tu, lebih profesional, jadi lebih byk function yg memudahkan kerja2 design dan editting.

Contoh software yg pernah saya dgr PE Design (famous dgn Brother, harga RM ribu), Sew What Pro (agak murah RM ratus), Embroidery Digitizer Software (agak murah), Embird(RM ratus), Wilcom (RM puluh ribu, sesuai utk profesional designer).

2) File type
File type ada beberapa jenis mcm .pes(Brother), .dst, .jef dan lain-lain.

3) Penggunaan software
Susah ke senang nak guna software?
Hmm saya tak tau nak kata susah ke senang tapi bab kata org jerman ” Alles Anfang ist Schwer”. Setiap permulaan mmg sukar.

Setiap software ada cara masing2 tapi mmg kena belajar utk mahir. Saya pernah belajar basic Photoshop dan Paint.NET masa di alam universiti, saja seronok2. Jadi dah ada feel sikit masa belajar design sulam ni. Tak expert pon, tapi setakat nak buat seperti saya bayangkan tu ok lah. Partner saya byk beri tunjuk ajar.

4) Recommended Software?
Saya tak dpt nak recommend mana2 software sbb semua bergantung kepada bajet dan keperluan setiap crafter. Nasihat saya sebelum pilih mana2 software, tgk tutorial, cara org lain buat dulu. Hihi

~~
Dalam gambar ni cth design yg siap tadi utk projek busy book for speech therapy. Ada 2 set lagi felties belum siap..

Ok sampai sini dulu sharing minggu ni. InsyaAllah saya akan jawab sesiapa yg minta tips/pendapat tapi takmau lah specific sgt ya (guna model apa, beli kedai mana materials) …. Hihi… Semua yg saya buat melalui proses Try and Error.

Design Makanan Design Makanan1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!