Jenis Felt untuk Busy Book

CameraZOOM-20150519173844247-1

 

Perkongsian hari Jumaat [Felt utk Busy Book]

2 buah soft book yang pernah saya buat guna felt sebagai muka surat.
1 softbook guna felt lembut yg murah (famous juga) tapi spt pernah saya ceritakan, sekejap saja jadi berbulu.
1 lagi softbook guna felt keras.
Buku ke 3 sampai sekarang saya guna cotton. Bentuk2 saja ada yg guna Felt Keras.

Ada 2 jenis felt yg saya tahu. Acrylic Felt (felt lembut) dan Polyester Felt (felt keras).

1) Felt Lembut

Felt lembut yg berkualiti kalau kita gunting bentuk, tarik2 dia tak putus. Felt lembut murah yg saya pernah guna dulu, bila ditarik agak mudah putus.

2) Felt Keras (utk Busy Book, saya sarankan guna yg ni)
– Senang nak gunting bentuk
– Lebih sturdy
– ada yg nipis, ada tebal. Saya sarankan guna yg betul2 tebal. Bila cantum pages, tak perlu tambah apa2 lapisan)

~~
Felt boleh dptkan kat kedai kraf, kedai online. Byk kedai yg jual, search je “felt keras”.

Ikut pengalaman saya, beli felt keras kat mana2 kedai pon, ada perbezaan antara satu warna dgn yg lain. Ada warna permukaannya betul2 keras, ada yg mcm lembut sikit. Ada warna yg tebal sikit, ada warna kurang tebal sikit.

So try n error jugak.

Felt boleh dijahit guna mesin jahit dengan jarum size normal (90/14).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!