Tips & Tutorial Mesin Sulam

Tips mesin sulam 5 – sembang sulam logo

[Sembang sulam]

Satu hari ada seseorang tanya, saya boleh sulam logo tshirt tak. Saya kata tak dapat buat sebab bukan bidang saya.

Dia tanya if saya tahu anggaran harga. Bukan bidang, so saya tak pernah survey.

Cuma saya katakan, harga sulam bergantung pada stitch count dan jenis pakaian. Setting sulam kena ubah2 ikut jenis kain. Kalau jenis susah nak sulam, lagi tinggi lah. Contohnya minky perlukan stabilizer tambahan kat atas, lebih sukar disulam berbanding cotton.

Satu lagi, kena hantar pada orang utk design kan dulu logo tu (digitize) dan harga kira lain, bergantung kesukaran nak siapkan design. Pastu dia kata design dah ada, nak sulam je.. terkejut juga saya. So saya tanya balik, format jpeg / png ke? ??

Saja nak bagitau kat sini, proses sulaman mesin ni perlukan illustrator, digitizer dan org yg run mesin sulam. Seseorang boleh menjadi semua atau pass pada org lain dan bayar. ??

Setiap mesin sulam ada format2 tertentu yg dia boleh baca. PES, DST, ART, JEF, SEW

Digitizer/Illustrator pula memerlukan software tertentu. Lagi best software, lagi tinggi kos nya. Itu belum masuk lagi kos utk belajar.. Hihi. ??

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
Powered by: Wordpress