Homeschooling

Jambatan Sudah Roboh

Jambatan Sudah Roboh
STEAM Activity #5
..
Beberapa hari ni suka betul maryam n amina nyanyi lagu “Jambatan sudah roboh”, jadi kita buat aktiviti bina jambatan. Mudah saja aktiviti ni tapi seronok, sambil nyanyi lagu didi.


Kaedah:
1) Kitty pink nak pergi ke kawan dia, Kitty hijau tapi jambatan dah roboh, jadi maryam kena sambung balik jalan supaya Kitty pink dapat jalan.

2) Kita susun cawan ikea tu, pastikan jarak berbeza, ada yg stick sampai, ada yang stick tak sampai.

3) Dia kena sambung stick berdasarkan jarak yang sesuai, jadi kat sini lah dia kena berfikir. Bukan serious sangat, berfikir sambil bermain.

4) Lepas dah siap jambatan, Kitty pink dapat berjalan jumpa Kitty hijau… yeahhh!!

5) Susunan cawan tu boleh ubah-ubah dan sambung balik jambatan.
.
Akhirnya jambatan tadi diorang ubah jadi air oren, milo, kopi, susu dan diorang main buat air tu dari petang malam. ☺️☺️
.
Of course masa main ni ada drama kakak dan adik, tidak setenang yg diplan 😂😂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
Powered by: Wordpress