Traditional Granny Square Crochet

Traditional Granny Square Crochet.
..
Lepas tengok beberapa tutorial, saya perasan ada sedikit perbezaan setiap tutorial.

Ada yang mula dengan 4, 5 atau 6 chain stitch. Corner pula ada 2 atau 3 chain stitch.

Pada saya, itulah seni, diagram nya bukan tetap walaupon nama pattern sama. Boleh lebih sana, boleh kurang sini.
.
Yang saya kait ni cuma perlu chain stitch dan treble crochet (UK) atau double crochet (US).

Lepas dah pening, baru sedar US dan UK guna term berbeza, jadi saya decide utk belajar hanya dari 1 channel YouTube dulu supaya term nya sama. Disebabkan newbie betul, jadi kena follow 1 je, kang pening.

Macam nilah cara saya belajar sesuatu. Mulakan dengan paling basic (beberapa jenis cara crochet). Tak perlu sampai betul-betul pandai asas, terus cuba projek baru. Masa mengait projek tu baru cuba step sampai mahir.

Best rupanya mengait ni

Yarn : Colouful Yarn dari Daiso. Medium Thick Acrylic Yarn.
Hook : 5.5mm
Tutorial: https://www.youtube.com/watch?v=npIsh-o9AM0&t=1022s

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!