Posted on

Langkah Mudah Buka Akaun Paypal

Akaun paypal boleh digunapakai untuk membeli barang dari luar negara dan menjual barang ke luar negara. Kita boleh menghantar duit dan menerima duit dari sesiapa sahaja yang mempunyai akaun Paypal. Tutorial kali ni adalah untuk membuka akaun paypal menggunakan handphone (chrome). Langkah 1: Buka website http://paypal.com.my Terus klik “Sign Up for Business” Langkah 2: Klik…

Read more

Posted on

5 Langkah mudah buka kedai di Etsy

Etsy antara platform yang menarik untuk pasarkan hasil kerja handmade kita, tak kisah dalam bidang apa, asalkan handmade. Saya kongsikan 5 langkah penting untuk membuka kedai di Etsy.Follow saja langkah ni, ok. 1) Sediakan 1 produk handmade yang readymade sebab biasanya kalau preorder kita akan risau macam-macam kan.   + Ambil gambar  + Sediakan “description yang baik” +…

Read more

Posted on Leave a comment

Eksperimen Sensory Taggies

Saya bercadang jahit busy book untuk bayi bawah 1 tahun. Kebanyakannya idea melibatkan aktiviti sensori , tetapi saya agak ragu-ragu dengan beberapa material, samada sesuai, tahan lasak, selamat dan menarik. Jadi daripada fikir panjang lebar, lebih baik saya cuba buat sesuatu yang mudah daripada beberapa material berbeza. Maka terhasillah sensory taggies untuk baby ibrahim. Seminggu…

Read more

Posted on Leave a comment

Bermain Busy Book

Biasanya pagi-pagi Amina tentukan sendiri dia nak main apa. Kadang-kadang main lego, lukis, main bantal. Harini dia minta nak main doll sambil teman mama dalam bilik jahit. Sambil main, dia cerita doll nak buat apa, pakai baju mama, pergi mana. Sekiranya ada yang berminat dengan busy book comel ni, boleh PM Facebook atau whatsapp ya.…

Read more

Posted on Leave a comment

Brother NV950 Auto Button / Buttonhole

Mesin ni boleh jahit lubang butang dan butang danΒ  secara automatik. Kita cuma kena pilih corak jahitan, tukar tapak dan tekan butang start. Inilah salah satu sebab saya sayang sangat NV950. Walaupon tak guna untuk sulam, banyak fungsi lain yang best. Satu hari nanti menyulam lah semula dengan mesin ni, InsyaAllah. Harga 2nd hand sekarang…

Read more

Posted on Leave a comment

Busy Book Malaysia

Busy book yg pertama siap selepas raya. Bukan main susah nak datang balik mood busy book selepas cuti sekian lama. Alhamdulillah dah ada semula mood menjahit. Sekiranya ada yang berminat dengan busy book comel ni, PM atau whatsapp ya. www.wasap.my/601114999711 Semua gambar dan video contoh terdahulu boleh dilihat di sini: Katalog : https://web.facebook.com/TulipPetalsCraft/photos/… Video Busy…

Read more

Posted on Leave a comment

Bila sedang mencari idea

Macam-macam ada atas meja bila otak bekerja mencari idea. Dah nak kena kemas untuk mulakan projek baru. Ini busy book yang siap dipos minggu lepas. Sekiranya ada yang berminat dengan busy book comel ni, PM atau whatsapp ya. www.wasap.my/601114999711 Semua gambar dan video contoh terdahulu boleh dilihat di sini: Katalog : https://web.facebook.com/TulipPetalsCraft/photos/… Video Busy Book…

Read more

Posted on Leave a comment

Pes masakan

Untuk semua yang nak cuba, ini resepi 4 jenis pes masakan. Boleh ubah sendiri ikut kesesuaian. Selamat mencuba 😊 πŸ’ πŸ’ πŸ’ πŸ’ πŸ’ πŸ’  ======================= RESEPI PES MASAK MERAH ======================= Bahan-bahan πŸ”Ή 2 biji bawang holland (hiris bulat) πŸ”Ή 6 biji bawang besar πŸ”Ή 10 ulas bawang putih πŸ”Ή 3 genggam cili kering (digunting, direbus, dibasuh dan dikisar). πŸ”Ή…

Read more