Posted on

Langkah Mudah Buka Akaun Paypal

Akaun paypal boleh digunapakai untuk membeli barang dari luar negara dan menjual barang ke luar negara. Kita boleh menghantar duit dan menerima duit dari sesiapa sahaja yang mempunyai akaun Paypal. Tutorial kali ni adalah untuk membuka akaun paypal menggunakan handphone (chrome). Langkah 1: Buka website http://paypal.com.my Terus klik “Sign Up for Business” Langkah 2: Klik…

Read more

Posted on

5 Langkah mudah buka kedai di Etsy

Etsy antara platform yang menarik untuk pasarkan hasil kerja handmade kita, tak kisah dalam bidang apa, asalkan handmade. Saya kongsikan 5 langkah penting untuk membuka kedai di Etsy.Follow saja langkah ni, ok. 1) Sediakan 1 produk handmade yang readymade sebab biasanya kalau preorder kita akan risau macam-macam kan.   + Ambil gambar  + Sediakan “description yang baik” +…

Read more

Posted on Leave a comment

Membawa Produk Handmade Kraf ke Pasaran Antarabangsa

Apa perasaan kita kalau hasil kraf handmade dapat dijual ke pasaran international? Of course lah happy sangat kan. Masa tu kita akan sedar yang orang luar pon pandang hasil kraf kita dan produk kita boleh duduk sederet dengan produk handmade international. BARANG APA? ———————- Kalau orang tanya saya handmade craft macam mana yang boleh pergi…

Read more

Posted on Leave a comment

Cara Kira Kos dan Harga Busy Book atau Handmade

PANDUAN MENGIRA KOS & HARGA AKTIVITI BUSY BOOK atau HANDMADE. ——————————- Kali ni saya kira mengikut formula handmade dan kiraan sekiranya dimasukkan semua detail untuk perbandingan. 🌼 Formula Handmade: Kos = Masa + Material Harga borong = 2 x Kos Harga jualan = 2 x Harga Borong 🌼 Kalau kira semua detail: Kos = Material…

Read more

Posted on Leave a comment

Jom main Busy Book di MICF

Malaysia Islamic Children’s Fair (MICF) . Koleksi ini akan dibawa ke MICF untuk ibu bapa bermain bersama anak-anak. Jangan lupa bawa anak-anak ke booth 36, Malaysian Busy Book Society (MBBS) dan rasai keseronokan bermain busy book serta busy bag. Nak pakai animal masks dan bergambar 1 keluarga pon boleh. . Ingat tau.. BOOTH 36 BOOTH…

Read more

Posted on 4 Comments

Ebay: Mencari barang yang boleh dijual

Waktu mula2 nak start bisnes kecil-kecilan kat Ebay akhir tahun 2008, macam2 jugak yang aku belajar. Target: Cari barang yang kalau terjual dengan harga 1,00 € (tidak termasuk postage and handling), masih belum rugi. Sebab: Bagi ahli private, listing fee untuk starting 1,00 € adalah percuma. Gambar juga percuma. Sebelum bergiat dengan Ebay ni, selalu…

Read more

Posted on 2 Comments

Mula menjual di Ebay

Awal tahun 2007 buat pertama kali nya aku menjual buku2 cerita yang bersepah kat rak buku. Sememangnya buku terpakai adalah barang yang sangat sesuai untuk dijual bagi mereka yang mahu mencuba kerana kos penghantarannya juga murah disini. Barang lain yang boleh dijual buat pertama kali ialah pakaian, kasut, beg terpakai yang masih berkualiti. Masa ini…

Read more