Category Archives: Tips & Tutorial Jahitan


Tips menulis “Description” untuk barang jualan.

Tips menulis “Description” untuk barang jualan. ———- Seingat saya, saya tak pernah mesej seller sebelum shoppi [...]

Simple Drawstring Backpack

Orang lain mesti dah lama buat drawstring backpack ni. Kita baru buat je, tak sangka senang sangat-sangat jahit backpack ni. ☺️ Ni jahit [...]

Corak Mesin Sulam Brother NV950

Layan anak jahit pencil case lagi. Yg paling dia suka tang jahit corak-corak tu. Dia pon dah tau bila nak turun&naik tapak, tekan start& [...]

Proses Busy Book 12 – Tutorial mudah jahit zip menggunakan Brother NV950

Tutorial mudah jahit zip menggunakan mesin Brother NV950 (sama saja sebenarnya  untuk mana-mana mesin portable) . 1) Tapak zip, tapak ni sa [...]

Proses Busy book 11: Tips Jahit Felties

Proses Busy book 11 – Tips Jahit Felties. — Felties ni antara sbb kenapa harga busy book spt yg semua org tau 😊. Kecil, compl [...]

Proses Busy book 9: Jahit tepi biasa dan jahit tepi halus

Proses Busy book 9 – Jahit tepi biasa dan jahit tepi halus Alang2 mmg dah ada mesin ni, langsir utk aktiviti dlm busy book saya jahit [...]

Proses Busy book 8: Potong guna rotary cutter

Proses Busy book 8 – Potong guna rotary cutter Kalau nak potong bentuk yg panjang mcm ni dlm kuantiti yg byk, saya prefer guna rotary [...]

Proses Busy Book 7 : Skill Jahitan

Sepanjang menjahit busy book, byk juga skill jahitan yg saya belajar, antaranya jahit: + zip biasa, zip sorok + lubang butang, butang + luba [...]

Tips sulam 8 – Step belajar jahit busy book

Ini step saya belajar sebelum menjahit busy book guna mesin sulam: 1) Jahit tangan. Sempat 2 softbook saja. Pencen terus. 2) Jahit guna mesi [...]

Proses busy book 4 – Sulam sambil homeschooling

Sementara saya jahit 6 ekor Ladybird ni, sempat juga sama-sama siapkan 2 ekor paper plate ladybird dan rabbit. Saya ikut saja apa yg maryam [...]

Beberapa Senarai model Mesin Jahit

Post ni utk membantu sesiapa yg tgh nak pilih mesin jahit. Saya guna mesin industri JUKI, Brother NV950 dan mesin sulam lain. Jadi selain me [...]

Tips memilih mesin jahit biasa

1) Tahu apa yg kita nak buat. – Projek jahitan saya : Busy book, sarung bantal, pakaian keluarga, Household organizer. 2) Cari feature [...]

Brother NV950

Mesin Sulam pertama. Brother NV950 Ini mesin sulam pertama yg dihadiahkan suami masa birthday 2014. Suami sgt supportive, orang yg paling ku [...]
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
Powered by: Wordpress