Posted on Leave a comment

KBAT dalam makmal. Eksperimen waktu yg mendebarkan.

KBAT dalam makmal. Eksperimen waktu yg mendebarkan. Memori Jerman #15. ————– Kalau minggu tu ada lab, kami jadi stress seolah-olah nak exam. Ni lab untuk subjek tertentu, bukan semua. Dulu memang susah nak terangkan pada kawan negara lain, kenapa pada waktu tertentu, kami tak mahu ada gangguan lain, padahal nak masuk lab saja, belum musim…

Read more

Posted on Leave a comment

Tak perlu scan tiket untuk masuk tram, underground & train

Tak perlu scan tiket untuk masuk tram, underground & train. Memori Jerman #14. ————————- Germany ni unik dan masyarakatnya memang berdisplin. Kita kalau nak naik lrt atau komuter perlu scan dulu pass dan tiket kan, kalau tak, tak boleh lalu masuk. Tapi kat Germany takde semua sekatan​ jalan laluan tu. Sesiapa saja boleh tunggu tram/underground/…

Read more

Posted on Leave a comment

Kuiz Online di Universiti Germany

KUIZ ONLINE DI UNIVERSITI GERMANY ————— Sekarang ni di sekolah rendah dah ada sistem untuk buat kuiz dan jawab kuiz secara online kan. Namanya apa ntah, kuiz online ala-ala universiti. . Saya imbau kembali di universiti Germany dulu. Hmm, kenapa tak pernah sekali pon saya jawab kuiz atau peperiksaan secara online? Mungkin universiti lain ada.…

Read more

Posted on Leave a comment

Mudah betul nak pos di Germany

Mudah betul nak pos di Germany. Memori Jerman #10 .. Di Germany , kebanyakan kawasan perumahan ada kedai-kedai keperluan berdekatan yg membantu memudahkan urusan harian mereka. Jarak biasanya boleh jalan kaki atau naik tram/bas beberapa stesen. Susah kita nak jumpa shopping complex yg mengumpulkan banyak kedai bawah satu bumbung. . Saya mula belajar menjual online…

Read more

Posted on Leave a comment

Memori #3: Lukisan mengubah Persepsi

Lukisan mengubah Persepsi. Memori Jerman #3 Berada di kelas sains menyebabkan persepsi pada waktu tu hanya bidang sains yg boleh membawa diri jauh ke depan. Biasa dengar kan? Namun sepanjang di perantauan, muzik jalanan, seni lukisan, pertunjukan jalanan mengubah persepsi. Semua ini elemen penting untuk menaikkan mood dan suasana di sesuatu tempat tumpuan. Gambar ni…

Read more

Posted on Leave a comment

Memori #1: Lap lantai yg basah masa wudhu.

Lap lantai yg basah masa wudhu. Memori di Jerman #1 .. Sebelum tarikh ke Jerman, saya diuji demam dan selesema menyebabkan sepanjang dalam flight MAS, kepala sakit, perjalanan 12 jam terasa sangat lama. Ok, memang lama pon. Setibanya di Frankfurt Airport, kami disambut pegawai dan diminta solat subuh di satu sudut airport. Surau tak pasti…

Read more

Posted on Leave a comment

Perak: Taman Tasik Taiping

Bismillah Salam wbt Weekend lepas kami berpeluang ke Taiping untuk menghadiri jemputan kenduri kahwin rakan. Penang ke Taiping cuma 1 jam lebih. Jadi sebelum ke majlis, kami singgah di Taman Tasik Taiping. Majlis pon sebenarnya dekat saja dengan tasik tu. Taman Tasik Taiping ni letaknya bersebelahan dengan Zoo Taiping, jadi senang saja nak jumpa. Taman Tasik…

Read more