Posted on Leave a comment

Awal-awal belajar sulam manik dan benang

Awal-awal belajar sulam manik dan benang Memori Jerman #6 Perjalanan belajar saya di Jerman mulanya agak baik, hinggalah satu masa saya gatal pergi daftar major yang dikatakan sangat mencabar, kononnya nak cabar diri juga, tambahan pula saya pon tak tahu nak belajar apa pada masa itu. Selesai industrial training selama 5 bulan, ada 1 lagi…

Read more

Posted on Leave a comment

Memori #5: Ahad, hari yang tenang, kedai pon tutup.

Ahad, hari yang tenang, kedai pon tutup. Memori Jerman #5. .. Apa agaknya respon kita kalau kerajaan cadangkan semua kedai dan pasaraya tutup setiap Ahad? 😂😂 Agaknya apa aktiviti kita setiap Ahad? . Ramai yg kata Jerman ni bosan, antara sebabnya hari Ahad semua kedai tutup kecuali restoran. Barangan keperluan perlu dipastikan cukup sebelum Ahad.…

Read more

Posted on Leave a comment

Memori #4: Dia sudah pergi

Dia sudah pergi. Memori Jerman #4 .. Semasa berjalan ke supermarket, sekali lagi ternampak seolah-olah kelibat dia memandu kereta. Mungkin disebabkan masih terngiang perbualan kami tempoh hari. . Semester itu saya pulang ke Malaysia untuk mencari kekuatan. Kehidupan semasa tahun-tahun akhir di Jerman sangat mencabar sehingga saya mengalami tekanan perasaan. Sebelum ke airport, sempat selitkan…

Read more

Posted on Leave a comment

Memori #1: Lap lantai yg basah masa wudhu.

Lap lantai yg basah masa wudhu. Memori di Jerman #1 .. Sebelum tarikh ke Jerman, saya diuji demam dan selesema menyebabkan sepanjang dalam flight MAS, kepala sakit, perjalanan 12 jam terasa sangat lama. Ok, memang lama pon. Setibanya di Frankfurt Airport, kami disambut pegawai dan diminta solat subuh di satu sudut airport. Surau tak pasti…

Read more

Posted on Leave a comment

Mimpi masih di sana

Sampai sekarang masih lagi beberapa kali mimpi ada exam tak lepas ataupon Diplomarbeit (final thesis) belum selesai. Mimpi masih di sana ataupun kena balik sana semula. Padahal dah bertahun tinggalkan Jerman, anak pon dah 2. Bila bangun tido, tengok sekeliling, mesti ucap Alhamdulillah sebab semua tu dah jadi sejarah. “dah kat Malaysia, ok!!” Mungkin kawan2…

Read more

Posted on Leave a comment

Mayersche – Inspirasi Quiet Book

Mayersche Gelsenkirchen Entry ni repost dari entry dulu-dulu masa duduk sana. Ntahlah kenapa asyik terbayang saja suasana Mayersche. Mayersche ni kedai buku yang ada rangkaian terbesar kat Jerman, boleh dikatakan hampir semua bandar besar ada Mayersche. Masa kat sana, saya suka sangat masuk Mayersche sebab suasana nya yg tenang dan mengujakan untuk belek-belek buku walaupon…

Read more

Posted on Leave a comment

Interview, masa untuk belajar

Assalamualaikum w.b.t Jumaat lepas saya ada interview di Brompkamp GmbH untuk buat thesis. Dari rumah cuma 30 minit naik bas, jadi saya sangat berharap nak buat kat situ sebab dekat, takyah pindah. Memang berdebar sebelum interview tu. Masuk je bangunan tu, rasa macam best sebab tempat ni sangat kemas dan bersih. Sepatutnya saya di interview…

Read more

Posted on 2 Comments

Dalam Kedai Buku Mayersche, Gelsenkirchen

Assalamualaikum w.b.t Semalam saya kongsikan apa yang ada di Einkaufszentrum (shopping centre) Gelsenkirchen. Antara kedai yang saya suka adalah Mayersche sebab best usha buku-buku dalam kedai tu. Jom kita tengok apa lagi yang ada dalam Mayersche. Kedai buku Mayersche dari luar. Buku-buku yang di letak luar dari kedai mesti sale. Antara buku-buku yang di longgokkan…

Read more

Posted on Leave a comment

Einkaufszentrum Gelsenkirchen

Assalamualaikum w.b.t Tadi berjaya panjangkan visa. Alang-alang dah kat Gelsenkirchen Stadt, baik ambik gambar Einkaufszentrum (EKZ) (Shopping Centre). Duduk sini dah lama, tapi tak terfikir nak ambik gambar EKZ. Takut nanti dah balik Malaysia, menyesal pulak. Ok, kita tengok apa yang ada kat sini. Gelsenkirchen ni tak besar mana, jadi tempat shopping pon idak lah…

Read more

Posted on 5 Comments

IMS Fraunhofer : Praktikal ke 3

Assalamualaikum w.b.t Sejak kebelakangan ni, saya teringat Praxis yang saya buat di Fraunhofer Institut beberapa tahun lepas. Fraunhofer Institut IMS, Duisburg Mengikut sistem di Jerman, pelajar perlu melakukan industrial training yang dipanggil sebagai Praxis. Praxis ini perlu dilakukan pada semester ke 5 iaitu selama 5 bulan (1 sem), dan tempat nya terpulang pada individu. Hati…

Read more

Posted on 1 Comment

Gelsenkirchen: Rehat Minda di Taman

Assalamualaikum w.b.t Apabila kepala kita berserabut, resah atau merasa bosan dan badan terasa penat, sangatlah wajar sekiranya kita ke taman buat beberapa ketika. Melihat keindahan alam ciptaan Allah sememangnya sangat menenangkan jiwa kita. Inilah yang saya lakukan beberapa hari kebelakangan ini, berbasikal ke Nordsternpark dan kemudiannya berjalan-jalan di dalam taman. Cuaca pon sangat cantik, cerah…

Read more