Posted on

5 Langkah mudah buka kedai di Etsy

Etsy antara platform yang menarik untuk pasarkan hasil kerja handmade kita, tak kisah dalam bidang apa, asalkan handmade. Saya kongsikan 5 langkah penting untuk membuka kedai di Etsy.Follow saja langkah ni, ok. 1) Sediakan 1 produk handmade yang readymade sebab biasanya kalau preorder kita akan risau macam-macam kan.   + Ambil gambar  + Sediakan “description yang baik” +…

Read more

Posted on Leave a comment

Eksperimen Sensory Taggies

Saya bercadang jahit busy book untuk bayi bawah 1 tahun. Kebanyakannya idea melibatkan aktiviti sensori , tetapi saya agak ragu-ragu dengan beberapa material, samada sesuai, tahan lasak, selamat dan menarik. Jadi daripada fikir panjang lebar, lebih baik saya cuba buat sesuatu yang mudah daripada beberapa material berbeza. Maka terhasillah sensory taggies untuk baby ibrahim. Seminggu…

Read more

Posted on Leave a comment

Bermain Busy Book

Biasanya pagi-pagi Amina tentukan sendiri dia nak main apa. Kadang-kadang main lego, lukis, main bantal. Harini dia minta nak main doll sambil teman mama dalam bilik jahit. Sambil main, dia cerita doll nak buat apa, pakai baju mama, pergi mana. Sekiranya ada yang berminat dengan busy book comel ni, boleh PM Facebook atau whatsapp ya.…

Read more

Posted on Leave a comment

Brother NV950 Auto Button / Buttonhole

Mesin ni boleh jahit lubang butang dan butang dan  secara automatik. Kita cuma kena pilih corak jahitan, tukar tapak dan tekan butang start. Inilah salah satu sebab saya sayang sangat NV950. Walaupon tak guna untuk sulam, banyak fungsi lain yang best. Satu hari nanti menyulam lah semula dengan mesin ni, InsyaAllah. Harga 2nd hand sekarang…

Read more

Posted on Leave a comment

Busy Book Malaysia

Busy book yg pertama siap selepas raya. Bukan main susah nak datang balik mood busy book selepas cuti sekian lama. Alhamdulillah dah ada semula mood menjahit. Sekiranya ada yang berminat dengan busy book comel ni, PM atau whatsapp ya. www.wasap.my/601114999711 Semua gambar dan video contoh terdahulu boleh dilihat di sini: Katalog : https://web.facebook.com/TulipPetalsCraft/photos/… Video Busy…

Read more

Posted on Leave a comment

Bila sedang mencari idea

Macam-macam ada atas meja bila otak bekerja mencari idea. Dah nak kena kemas untuk mulakan projek baru. Ini busy book yang siap dipos minggu lepas. Sekiranya ada yang berminat dengan busy book comel ni, PM atau whatsapp ya. www.wasap.my/601114999711 Semua gambar dan video contoh terdahulu boleh dilihat di sini: Katalog : https://web.facebook.com/TulipPetalsCraft/photos/… Video Busy Book…

Read more

Posted on Leave a comment

Membawa Produk Handmade Kraf ke Pasaran Antarabangsa

Apa perasaan kita kalau hasil kraf handmade dapat dijual ke pasaran international? Of course lah happy sangat kan. Masa tu kita akan sedar yang orang luar pon pandang hasil kraf kita dan produk kita boleh duduk sederet dengan produk handmade international. BARANG APA? ———————- Kalau orang tanya saya handmade craft macam mana yang boleh pergi…

Read more

Posted on Leave a comment

Drawstring backpack, Clear bag, Pencil Topper

Tempahan yang siap Isnin lepas. Semua favourite kami ni. Drawstring back pack memang simple tapi boleh isi macam-macam. Clear bag saya guna untuk organize toys yg kecil. Pencil topper pula kegemaran anak-anak. Backpack dan clear bag saya guna heavy cotton. Clear vinyl saya guna yang berkualiti sesuai untuk barangan kraf. Harga: 1) Drawstring backpack RM35…

Read more

Posted on Leave a comment

Digitize setelah berehat sekian lama

Setelah setengah tahun lebih tak digitize sesuatu macam ni, rasa melayang je kepala nak siapkan geng ni. Ni hasil kerja newbie, takyah zoom sangat tau. Esok baru nak siapkan hasil sebenar guna mesin sulam. Ok, petang macam ni kena santai-santai kat luar, legakan fikiran dulu.

Read more